De ‘Praatstok’ (talking stick)
De indianen
De praatstok heeft zijn oorsprong bij de indianen in Noord-Amerika. De indianen gebruiken de praatstok in ‘talking circles’. De indianen zaten in een cirkel om zo de gelijkwaardigheid uit te drukken. Zo leren indiaanse kinderen al vanaf hun derde jaar, te luisteren. Voor de indianen is het een persoonlijke eer om iedereen zijn of haar verhaal toe te staan.
Je eigen praatstok maken
Je kunt jullie eigen gezinspraatstok maken. Zoek hiervoor, samen naar mooie vormgegeven takken in het bos. Deze kunnen jullie vervolgens met kleuren, veren, dennenappels, blaadjes, leertjes, kralen etc. versieren. Je kunt ook elk gezinslid een plek op de praatstok laten versieren of ieder maakt een eigen praatstok.
Spelregels praatstok
- Degene die de praatstok heeft, mag praten
- Degene die de praatstok niet hebben, luisteren
- Degene die praat mag niet onderbroken worden
- Als iemand anders wat wil zeggen, mag hij vragen om de stok door zijn hand op te steken.
- Als ‘de prater klaar is met zijn/haar verhaal dan wordt de stok doorgegeven aan de volgen.
Tips en suggesties ter inspiratie bij de praatstok
- Maak een boswandeling en ga op zoek naar een mooie gevormde stok.
- Denk aan formaat wandelstok, maar kleinere mogen uiteraard ook.
- Zoek en kijk ook om je heen naar andere mogelijke materialen die je in het bos kan vinden, zoals dennenappels, mooie bladeren, jonge takjes, veertjes.
- Voor de wat oudere kinderen kan er een zakmes diploma bij gehaald worden, zodat ze onder begeleiding de bast van de tak (gedeeltelijk) er af kunnen snijden.
- Kijk ook eens in verborgen speelgoedboxen en hoeken, naar klein materiaal dat in de stok gehangen kan worden of opgeplakt. Denk aan een legopoppetje, een speelgoeddiertje, een kapotte knuffel, kralen, oude armbandjes of kettingen…
- Omwikkel de stok met touw of wol. Heeft u geen wol/touw, denk dan ook eens aan een oud t-shirt of andere lap en knip daar stroken of reepjes van. Vooral t-shirt stof is zeer geschikt daarvoor.
- Schrijf op de stok de namen of woorden die jullie belangrijk vinden.
En als de stok dan klaar is:
- Zet deze in om tijdens het theedrinken bijvoorbeeld de dag door te nemen.
- Wat vond je vandaag het leukste?
- Wat heeft je verrast vandaag?
- Waar ben je heel erg blij van geworden?
- Waar ben je trots op?
Of maak er een verhalen spel van, iedereen bedenkt een eigen stuk van een verhaal en geeft de stok dan door aan een ander die het verhaal verder vertelt (fantasie). (Eventueel kan daarbij een zandloper of timer bij of een afspraak van aantal zinnen) Vervolgens kan er een mooie tekening van het verhaal gemaakt worden voor de creatieve enthousiastelingen. Of laat ze het verhaal in eigen woorden opschrijven, met hun tekening erbij.