Berichten versturen waarvan alleen je vrienden en jezelf deze begrijpen? Dat kan je doen met behulp van geheimschrift.
Voordat mensen leerden schrijven, gaven ze informatie door met het vertellen van verhalen via afbeeldingen, zoals grotschilderingen. (Sst! Het is geheim!)

Stel dat je iemand iets wilt vertellen wat zo belangrijk is, zo geheim, dat niemand anders erachter mag komen? Bijvoorbeeld iets wat je enkel en alleen aan een goede vriend wilt laten weten? Of misschien speel je een spel en heb je een boodschap voor je teamleden, die de tegenstander niet in handen mag krijgen?

Dan heb je een code voor je boodschap nodig. Jij moet de code bedenken, en degene aan wie je het bericht stuurt moet de code kunnen ontcijferen om te begrijpen wat er staat.

Ook wij gaan codes maken!
Zo word je een echte spion of geheim agent.

Ontwikkelingsaspecten
Motorische ontwikkeling
Stimuleren creativiteit

Code tekening; kunst of een boodschap?

Maak vierkantjes (handig hierbij is om gebruik te maken van grote ruitjespapier). Teken in elk vierkantje een figuur. Elk tekeningetje in het vierkant staat voor een letter uit het alfabet.

Bedenk een zin, boodschap, lieve woordjes of enkel je naam. Schrijf dat op, zodat je precies weet welke symbolen je moet gaan tekenen.

Teken alle vierkante symbolen achter elkaar, zo ontstaat er een prachtig mozaïek kunstwerk. Met een lijstje erom kan het zo aan de muur gehangen worden. Vind je dit nu te lastig? Dan teken je de vierkante symbolen gewoon met een beetje ruimte naast elkaar.

Als je de boodschap hebt omgezet in codetaal, kan je iemand anders vragen het op te lossen.

Wij hebben hier al een boodschap gemaakt, kan jij de boodschap ontcijferen?

De codering sleutel:

Andere vormen van geheimschrift staan in Magazine 2.