Kinder yoga    * 6 – 12 jaar *

Uitleg

Deze zes relaxte houdingen zorgen voor een kalm kinderbrein en zijn eenvoudig om (samen) thuis te doen. Yoga verbetert de lenigheid, het concentratievermogen en de creativiteit. Ook helpt het kinderen rustig te worden van binnen. Bovendien train je met de verschillende yogaposes het uithoudingsvermogen en de spierkracht.

 

  1. De slang

Achter de schooltafel, hangend voor de tv of tijdens het gamen zit je ongemerkt vaak wat ineengedoken. Daarom is deze pose zo goed: je bovenlichaam doet het tegenovergestelde. Ook kun je zo heel diep ademen, wat het zenuwstelsel kalmeert. Ga op je buik liggen, steun op je ellebogen en leg je handpalmen plat op de grond. Duw je borst vanuit je handen iets omhoog. Kijk recht vooruit of omhoog en strek je uit tot in de puntjes van je tenen.

  1. De kikker

Je heupen en onderrug worden flexibel van deze oefening en je benen sterker. En als je lol hebt, ontspan je! Rondspringen mag!

  1. De hond

Ga op handen en voeten staan, strek je benen en duw je billen in de lucht. Laat je hoofd ontspannen hangen en kijk tussen je armen door. Omdat het bovenlichaam op z’n kop staat, worden de organen beter doorbloed. Ook ontspan je in deze houding de spieren rond de ruggengraat. En je bent daarna helemaal vergeten waar je brein zo druk mee was.

  1. De vlinder

Ga rechtop zitten, op je zitbotten, en leg je voetzolen tegen elkaar. Pak ze vast met je handen en laat je knieën naar buiten vallen. Je kunt je knieën ook op en neer laten veren. Door zo de spieren in het bekken te rekken zakt je aandacht vanuit je hoofd naar beneden, waardoor je gedachten rustiger worden. Onbewust houden we in de heupen veel spanning vast, die door het rekken wegsmelt.

  1. De flamingo

Ga rechtop staan, breng je armen omhoog en leg je handpalmen tegen elkaar. Focus op een vast punt recht voor je en zet dan je voetzool tegen de binnenkant van je been. Wiebelen mag! Voel maar hoe je lichaam
evenwicht zoekt. Daar is je brein zo druk mee bezig dat er geen tijd is voor vervelende, drukke gedachten. En zo is alles weer in balans.

  1. De kameel

De kameelhouding maakt lenig, opent de borst en schouders, stimuleert de spijsvertering en heeft een positief effect op de ademhaling. Ga op je knieën zitten, buig naar achteren en steun met je handen op je
onderbenen. Kijk omhoog en adem rustig door. Het naar achteren leunen kan een beetje onwennig voelen, vraag papa of mama je erbij te helpen. Kom rustig weer overeind en adem nog eens diep in en uit…
Dit noemen ze ‘zen’ zijn.

Veel Yoga plezier!

 

 

Ontwikkelingsaspecten

Stimuleren creativiteit
Sociale ontwikkeling
Emotionele ontwikkeling
Motorische ontwikkeling