Van kikkerdril tot kikker

Wat heb je nodig?

 • Emmer
 • Schepnet
 • Aquarium / Vissenkom

Wat te doen?

 1. Ga eropuit om kikkerdril te zoeken in een poel of sloot. Dat kan van maart t/m juni. Neem ook genoeg slootwater en zand, steentjes en plantjes uit de sloot mee.
 2. Doe wat zand en steentjes in een aquarium. Giet de bak daarna vol met slootwater. Haal ook wat plantjes uit de sloot en doe die in de bak met water.
 3. Leg een klein klompje kikkerdril in het aquarium. Zet de bak op een lichte plek, maar niet in de volle zon!
 4. Wanneer de kikkervisjes een dag of drie uit het ei zijn moet je beginnen met voeren.
 5. Als voer kun je stukjes je sla, andijvie, paardenbloem, weegbree en visvoer gebruiken. Je hoeft maar heel weinig te geven, anders vervuilt het water.
 6. Ververs regelmatig wat water met vers slootwater. Het ‘oude’ water kun je gewoon in de sloot gooien. Ik doe zelf om de 2 dagen. Het zuurstof trekt namelijk weg uit het water.
 7. Wanneer de kikkertjes pootjes krijgen, krijgen ze ook langzaam longen. Zorg er dan voor dat ze op een steen of kurk die een klein stukje boven het water uitsteekt kunnen rusten, anders verdrinken ze. De kikkertjes kunnen niet uit het water springen, je moet dus een mini-loopplankje maken, of je kiest een steen die deels in het water ligt en deels boven het water uitsteekt, met een geleidelijke overgang tussen het stuk in en het stuk uit het water.
 8. Na een week of zeven zijn de kikkertjes volgroeid en moet je ze terug zetten op de plek waar je de dril vandaan hebt gehaald.

Kikkers zijn beschermde dieren. Het is toegestaan om ze te bekijken om ervan te leren. Maar je moet ze wel terugzetten in de natuur!

Veel plezier!