Kinderopvang en basisscholen niet eerder open

18 januari 2021

De kinderopvang en het primair onderwijs blijven tot in ieder geval 8 februari gesloten. Dat heeft het demissionaire kabinet besloten na advies van het Outbreak Management Team (OMT). Het OMT was door de regering gevraagd te onderzoeken of kinderopvang en basisonderwijs eerder geopend konden worden. Dat is dus niet het geval.

Kinderen lijken vooralsnog niet extra bevattelijk en evenmin besmettelijker dan bij de ‘oude variant’ van het virus, zo geeft het OMT aan. Daarover zijn echter nog onvoldoende gegevens beschikbaar. Bovendien is het aantal besmettingen in Nederland nog te hoog. Contactmomenten moeten daarom zoveel mogelijk worden vermeden. Het OMT vindt het dan ook onverstandig om de scholen en kinderopvang vervroegd te heropenen.

De noodopvang blijft uiteraard wel geopend in zijn huidige vorm. Kinderen waarvan één van de ouders een cruciaal beroep heeft, kunnen dus wel naar school en kinderopvang. Dit geldt ook voor kwetsbare kinderen.

Ouders wordt nog altijd verzocht de rekening van de kinderopvang door te blijven betalen; de compensatieregeling van de overheid blijft gewoon doorlopen. Meer informatie over de compensatie boven het maximum uurtarief staat in ons bericht van 12 januari jl.

Initiatief kinderopvangsector
De kinderopvang heeft aangeboden om, waar mogelijk en in overleg, ondersteuning te geven bij de noodopvang voor de basisscholen. In de Kamerbrief met het OMT-advies van 17 januari geeft minister De Jonge (VWS) aan dat dit initiatief door de regering ten zeerste wordt gesteund. Deze week zal hierover verder overleg plaatsvinden tussen kinderopvang, onderwijs, gemeenten en de ministeries van SZW en OCW.

Wil je meer weten over de verlenging van de sluiting van kinderopvang en basisonderwijs? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.