Interactief voorlezen

Op onze Stay-at-home activiteiten pagina op onze website hebben wij verschillende filmpjes gedeeld van pedagogisch medewerkers die voorlezen. Dit is echter ook heel erg leuk om samen met uw kind te doen.

Wat heeft u nodig:

  • Boek passend bij de leeftijd van uw kind
  • Een fijne plek om samen met uw kind te zitten

Uitleg

  1. Zoek samen een boekje uit
  2. Bekijk samen de buitenkant, welke afbeeldingen staan erop? Welke kleuren? Waar zal het verhaal over gaan? Waar speelt het verhaal zich af?
  3. Lees het verhaal voor. Zijn er meerdere karakters in het boek dan is het leuk deze een eigen stem te geven. Dit is uiteraard geen must. Wel is het belangrijk de juiste intonatie te gebruiken bij emoties. Stel tussendoor vragen over het verhaal en geef uitleg waar nodig. Bekijk de afbeeldingen in het boek. Laat uw kind iets aanwijzen in de afbeelding.
  4. Als het boekje uit is bespreek dan het verhaal. Wat was er leuk? Was er iet spannends? Over wie ging het verhaal? Waar speelde het verhaal zich af?Bij oudere kinderen kunt u ook vragen ‘Hoe had het verhaal ook af kunnen lopen?’.

Tip: speel het verhaal na met miniatuurpoppetjes, diertjes etc.

Veel plezier!

Ontwikkelingsaspecten
Elke dag voorlezen is belangrijk. Het is goed voor de taalontwikkeling, vergroot de woordenschat en het ontwikkelt het taalgevoel. Ook vormt het de basis voor het leesplezier later.

interactief voorlezen