Vlog: Afscheid nemen

Al in de buik bouwt een kind een band op met zijn of haar ouders. Geluiden en aanraking zijn daarin essentieel. Na de geboorte wordt een baby’tje niet voor niets direct op de borst bij mama gelegd. De eerste hechting is een feit.

De eerste weken herkent een baby zijn ouders aan de geur, stem en warmte. Vanaf twee maanden gaat een baby’tje meer details zien en zie je de eerste lachjes als gevolg van herkenning.

Hechting is zeer belangrijk voor de ontwikkeling. Het kindje ervaart veiligheid, geborgenheid en voldoening, wat essentieel is voor de emotionele en sociale ontwikkeling. Dit vormt de basis voor het zelfvertrouwen. Bij het kinderdagverblijf zijn vaste gezichten dan ook van essentieel belang.

Rond 8-9 maanden kunnen kinderen meer moeite krijgen met het afscheid nemen van ouders. Dit is veelal een fase, die weer weg kan gaan, maar tot 3 jaar ook de kop weer op  kan steken. Het ene kind heeft hier meer last van dan de ander.

Jij als ouder bent vertrouwd en geeft het kind houvast en veiligheid die het kind heel erg nodig heeft. Dit is een natuurlijke reactie en onderdeel van het hechtingsproces.

Bij het kinderdagverblijf zien we dat ieder kind deze fase anders ervaart. Uiteraard vormt de pedagogisch medewerker een belangrijke schakel in dit proces. Wij bieden kinderen het veilige gevoel waar ze naar op zoek zijn en samen met de ouder geven we vorm aan het afscheid wat past bij het kind.

Afscheid nemen tijdelijk lastiger

Ieder kind is anders, maar ook iedere ouder en situatie is anders. Veranderingen in de thuissituatie kunnen er tijdelijk voor zorgen dat een kind meer moeite heeft met het afscheid nemen. Het is dan ook belangrijk dat u als ouder het kinderdagverblijf hiervan op de hoogte stelt.

Denk hierbij aan ziekte van een opa of oma, verhuizing, uit elkaar gaan of een nieuw broertje of zusje.

Ook zien we dat als kinderen niet fit zijn, niet lekker in hun vel zitten of een sprong maken in hun ontwikkeling, meer moeite hebben met het afscheid nemen. Samen met de ouder kijken we naar een afscheidsritueel wat daarbij past.

Vast afscheidsritueel

Belangrijk is dat je als ouder je kind de ruimte geeft om te wennen. Is het afscheid nemen langer een ding, geef dan vertrouwde spullen mee van thuis. Een vast ritueel is belangrijk. Een zwaai moment of even samen een boekje lezen maakt het afscheid positief. Wij als pedagogisch medewerkers begeleiden ouders hierbij graag, want ook voor hen is het soms moeilijk.

Huilen snel over!

Het druist tegen je gevoel in als ouder om je kind huilend achter te laten. Wij begrijpen dat heel goed en sturen ouders graag foto’s en filmpjes om te laten zien dat het goed gaat met hun kindje. Veelal als de ouder uit beeld is, is ook het huilen snel over en zoekt het kind de verbinding met anderen.

Tips

  • Laat je kind thuis helpen met het inpakken van de tas.

  • Maak het afscheid positief en blijf niet te lang hangen.

  • Geef een knuffel of iets anders vertrouwds mee van thuis.

  • Houdt een vast ritueel aan.

  • Neem het gevoel van je kind serieus, door het te benoemen. Zo geef je je kind zekerheid; ‘ik weet dat je verdrietig bent, dat is niet fijn, ik kom je altijd weer ophalen’.

  • Kiekeboe spelletjes thuis spelen zorgt ervoor dat je kind weet dat je altijd weer terugkomt.

  • Ga nooit stiekem weg!

Wij hebben dagelijks te maken met afscheid nemen en zijn dus zeer ervaren. Stel gerust uw vraag aan de pedagogisch medewerker op de groep of stuur een e-mail naar info@eigenenwijzer.nl. Wij helpen u graag!

Maakt u reeds van onze opvang gebruik en stelt u ons per e-mail een vraag, vermeldt u dan altijd de volledige naam en de opvanglocatie van uw kind(eren). Hartelijk dank!