Vlog: Zindelijkheid

Zindelijkheid is verankerd in het beleid van onze kinderdagverblijven en peuteropvang locaties. Tijdens het intakegesprek met ouders/verzorgers bespreken we bijzonderheden rondom verschonen en zindelijkheid. Als een kind er aan toe is starten we in overleg met de ouders/verzorgers met het stimuleren van de zindelijkheid. We kijken hierbij altijd naar het leerproces van het kind, het proces van zindelijk gaat stap voor stap. Peuters die net zindelijk zijn/worden, worden zoveel mogelijk één voor één meegenomen om te plassen, zodat er individuele aandacht is voor het kind.

Er wordt op een respectvolle manier omgegaan met het zindelijk worden en dus ook met eventuele ongelukjes. Er wordt geen dwang uitgeoefend. We stimuleren het zindelijk worden van de kinderen, zodat het gevoel van eigenwaarde wordt vergroot. Dit werkt het beste wanneer we dezelfde wijze hanteren als de ouders/verzorgers van het kind.

In de vlog geven we graag meer informatie over het zindelijkheidsproces en geven we tips.

Ieder kind een eigen begeleiding

Een belangrijke fase van peuter naar kleuter is het zindelijk worden. Gemiddeld dragen meisjes tot 2,5 jaar oud een luier en jongens tot 3 jaar.

Voor ieder kind is het moment om te beginnen met zindelijkheidstraining anders en vraagt om andere begeleiding.

Bij de kinderopvang bieden wij hierin ondersteuning. Veelal komen ouders bij ons met de vraag om de zindelijkheid samen te stimuleren. Dat doen wij graag. Een enkele keer komt het initiatief bij ons vandaan omdat wij zien dat een kind eraan toe is.

Het is heel belangrijk om thuis en bij het kinderdagverblijf op één lijn te zitten in de aanpak.

Wanneer je begint met zindelijkheidstraining, verschilt per kind. Om zindelijk te worden moet het kind het begrijpen wat het doet. Ze zien anderen op de wc en gaan daardoor begrijpen waar het voor dient.

Thuis kun je beginnen met een potje neer te zetten. Bij het kinderdagverblijf gaan de kinderen mee in de toiletronde.

Vlog ZindelijkheidOok is het van groot belang dat het kind voelt als hij naar de wc moet en dus zijn (sluit)spier onder controle heeft. Leren plassen op de wc gaat vaak makkelijker.

Ontlasten doen kinderen soms liever in de luier. Je ziet dan dat ze zich terugtrekken in een hoekje of onder de tafel. Een klein stapje kan al zijn om met de luier aan bij het toilet te staan. Na het ontlasten gaat de luier dan weer af.

Daarnaast moet het kind er aan toe zijn en mee willen werken. Kinderen kan je niet dwingen om zindelijk te worden. In die leeftijd zitten ze in de Nee-fase. Ga je ze dwingen, dan haken ze juist af.

Ze weten dat zij degene zijn die er controle over hebben. Ze moeten zich prettig en veilig voelen om dit te doen.

Heeft een kind meer tijd nodig om zindelijk te worden, dan is een beloningssysteem een idee. Bij het kinderdagverblijf werken we met een stickersysteem, dat kinderen kan triggeren om toch de knop om te zetten om te gaan plassen op het toilet. Ook het handen wassen wordt extra geoefend bij het zindelijk worden.

Tips

  • Begin niet te vroeg

  • Start niet tijdens veranderingen, zoals na een verhuizing, tijdens de Sinterklaas periode of wanneer er net een broertje of zusje is geboren
  • Waardeer de pogingen die het kind doet om wat te doen op de wc. Dus werk je met een stickersysteem, geef dan ook een sticker als je kind het heeft geprobeerd.
  • Trek je kind makkelijke kleding aan die eenvoudig uit kan. Dus geen romper meer, maar een onderbroekje of stoere boxershort. Hierdoor voelt je kind zich ook groter.

Heeft u vragen over dit onderwerp neemt u dan gerust contact op met de pedagogisch medewerker op de groep of stuur een e-mail naar info@eigenenwijzer.nl. Wij helpen u graag!

Maakt u reeds van onze opvang gebruik en stelt u ons per e-mail een vraag, vermeldt u dan altijd de volledige naam en de opvanglocatie van uw kind(eren). Hartelijk dank!