COVID-19 in de kinderopvang

Bron: Brancheorganisatie Kinderopvang

Het kabinet heeft het OMT-advies om de test- en isolatiemaatregelen rondom COVID-19 los te laten, aangenomen. Dit betekent dat per maandag 13 maart 2023 ook de laatste coronamaatregelen van de baan zijn en de kinderopvang niet langer hoeft te werken met protocollen rondom corona, waaronder de beslisboom.

Met betrekking tot het sectorplan wordt benadrukt dat deze nog steeds aan de basis staat van de aanpak van het kabinet en de te nemen maatregelen, mocht er onverhoopt toch een opleving van het virus plaatsvinden die om actie vraagt. Met het bereiken van de endemische fase is het wel minder waarschijnlijk dat er op korte termijn een beroep gedaan zal worden op jullie voor het treffen van maatregelen.

Het kabinet heeft besloten om de specifieke adviezen van COVID-19 af te schalen en deze gelijk te stellen aan de generieke adviezen ter preventie van luchtweginfecties. De generieke adviezen zijn als volgt:

Heb je klachten die passen bij luchtweginfecties zoals hoesten, niezen, keelpijn en een loop-of snotneus?

  1. Blijf dan thuis wanneer je ziek bent.
  2. Overleg bij lichte klachten met je werkgever of je thuis kunt werken.
  3. Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is (zoals bij mantelzorg), draag dan een mondneusmasker.
  4. Hoest en nies in je elleboog. En was vaak en goed je handen met water en zeep, ook als je geen klachten hebt.
  5. Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.