Open-deurenbeleid; interactie tussen de groepen

Kinderen en hun vaste pedagogisch medewerkers starten de dag altijd in de eigen stamgroep, dit zorgt voor rust en regelmaat. De kinderen krijgen uitleg over het dagprogramma en het activiteitenaanbod van die dag, hiervoor maken we gebruik van dagritme kaarten. De kinderen maken zelf een keuze uit de aangeboden spelmaterialen en activiteiten. Bij Eigen&Wijzer werken we met een ‘open deuren beleid’. Dit betekent dat de deuren tussen de groepen regelmatig open staan. Kinderen kunnen zo spelen met kinderen buiten hun stamgroep, af en toe spelen met broertjes en zusjes en ze krijgen de gelegenheid om op ontdekkingstocht te gaan. Dit alles natuurlijk onder toeziend ook van onze pedagogisch medewerkers.

Een open deuren beleid maakt het daarnaast mogelijk om meerdere activiteiten aan te bieden, gericht op verschillende ontwikkelingsniveaus en behoeften van kinderen. Zo kan ieder kind eigen zijn en wijzer groeien.

Het is voor een kind geen natuurlijke situatie om de hele dag in één ruimte te spelen. Het beperkt ze in hun bewegingsvrijheid en geeft ze te weinig uitdaging en ruimte om op verkenning te gaan. Door buitenspelen of het spelen in de sport- of speelhal leert het kind elke keer weer nieuwe plekken en kinderen kennen. Met altijd de eigen stamgroep als vaste basis hebben de kinderen de gelegenheid om de volledige binnen- en buitenruimte te gebruiken.

En niet alleen de kinderen vinden deze afwisseling leuk….. dat geldt ook zeker voor de pedagogisch medewerkers.